tilbake til artikler

7 tips til godt generasjonssamarbeid i familieselskaper

Å skape et godt samarbeid mellom generasjoner i familieselskaper er nøkkelen til langsiktig suksess. Her er våre syv beste tips for å bygge sterke bånd mellom generasjonene, og for at hver generasjon tar gode valg for seg selv og selskapet.

  1. La de unge bli kjent med selskapet fra tidlig alder
    Inkluder de yngre naturlig i virksomheten ved å la dem delta på familiearrangementer, uformelle besøk og små oppgaver som gir innsikt i selskapets kultur og verdier. Dette handler om å gjøre dem kjent med hva selskapet er – uten press. Tenk på det som dugnadsarbeid, som barna på gårder tradisjonelt har vokst opp med. Det handler om å oppleve, lære og forstå før man må ta store valg.
  1. Start tidlig med å snakke om eierskap
    Begynn dialogen om fremtidig eierskap og involvering tidlig. Snakk om muligheter, ansvar og hvordan ting ble gjort før. Historier fra tidligere generasjoner kan inspirere og skape en naturlig nysgjerrighet for å finne sin egen vei i familiebedriften. Husk – ungdom trenger ikke å ta store avgjørelser tidlig, men de trenger forståelse og innsikt, for over tid å lage seg et godt grunnlag å ta valg fra. Å snakke om eierskap og hva det innebærer, bør ikke handle om å forberede noen på spesifikke roller, men om å gi best mulig grunnlag for et godt og rett valg – både for den enkelte og selskapet.
  2. Lag en eierstrategi som gir retning
    Sett opp et dokument som beskriver familiens verdier, mål og hvordan eierskapet skal forvaltes. Dette gir alle et felles grunnlag å jobbe ut ifra og kan gi både forutsigbarhet, motivasjon og stolthet hos neste generasjon.
  3. Gi frihet, men også innsikt
    Det er flott å gi de unge frihet til å velge sine egne karriereveier. Men frihet uten forståelse gir ikke reelle valg. Sørg for at de får innsikt i familievirksomheten og hva det faktisk vil si å være eier. Det kan vekke interesse og skape ekte engasjement, eller gi tydelighet på rett løsning, uavhengig av om løsningen er overtagelse og eget eierskap eller ikke.
  4. Bruk 3-sirkelmodellen
    Denne modellen hjelper med å tydeliggjøre de ulike rollene i familieselskapet: familie, eierskap og virksomhet. Ved å forstå hvordan disse områdene henger sammen, blir det enklere å samarbeide og unngå konflikter. Sørg for at neste generasjon også forstår denne, så de bedre kan navigere i de delene de uansett er involvert i, og de delene de eventuelt velger seg inn i.
  5. Skap et felles eierspråk
    For å unngå misforståelser er vi tjent med å ha en felles forståelse av betydningen av viktige begreper som «styret», «eierstyret» og «generalforsamling». Involver de yngre og snakk gjennom begrepenes bruk og innhold. Med et felles eierspråk i bunn, kan neste generasjon langt enklere følge med på diskusjoner og samtaler, og etter hvert begynne å gjøre seg sine tanker.
  6. Involver en objektiv tredjepart
    Å få inn en utenforstående som kan fasilitere diskusjoner og gi objektive innspill, kan være gull verdt. Ikke bare i konfliktsituasjoner, men også for å sikre at alle blir hørt, og at samarbeidet flyter godt. Ofte har en familie en slags leder av flokken, som bare ved å ta ordet, styrer diskusjon og samtaler, nivå av ærlighet og åpenhet blant deltagerne.

Disse syv tipsene legger grunnlaget for at familieselskaper kan bygge et solid generasjonssamarbeid som varer, med hensiktsmessige og ryddige generasjonsskifter, og verdiskapning, engasjement og stolthet over generasjoner.

SE ANDRE ARTIKLER