tilbake til artikler

Forbered neste generasjon for fremtidens familievirksomhet

Manglende kommunikasjon og utilstrekkelig forberedelse av neste generasjon er blant de vanligste årsakene til tap av familieverdier over tid. Likevel ser vi at mange familier sjelden snakker om familievirksomheten eller de verdiene som ligger bak den. Kanskje handler det om en frykt for at barna vil miste bakkekontakten og bli dekadente, eller at det ikke er tradisjon for å diskutere slike spørsmål i familien.

Vår erfaring er at det å finne arenaer der familien kan snakke om sin historie, sine verdier og fremtidsplaner, bidrar til å bygge gode løsninger for fremtiden. Ved å involvere neste generasjon i disse samtalene får de en dypere forståelse av hva det faktisk betyr å ha en familievirksomhet eller en familieformue. Først da kan de reflektere over hvilken rolle de selv ønsker å spille i fremtiden. Når stafettpinnen en dag skal overleveres, bør målet være at de som skal løpe neste etappe er godt forberedte – og da må familien legge en felles plan og trene sammen, for å sikre et optimalt løp.

Hvordan forberede neste generasjon?

Det finnes mange måter å sikre en god overføring til neste generasjon på. En internasjonal undersøkelse viser at 90 % av opplæringen skjer gjennom formelle eller uformelle møter i familien. Over halvparten får erfaring gjennom styreverv eller ved å delta i ulike komiteer i familievirksomheten, og rundt 40 % jobber aktivt i selskapet. Dette mønsteret ser vi også i Norge, men mange familier har likevel ikke en målrettet plan for hvordan neste generasjon skal få nødvendig kompetanse og erfaring for fremtidige roller i virksomheten.

Planlegg samtaler om fremtidige roller

Det er ikke uvanlig at neste generasjons medlemmer har ulike ønsker om hvordan de vil engasjere seg i familievirksomheten. I noen familier er det utpekt én som skal ta hovedansvaret i fremtiden, men hva hvis denne personen ikke ønsker rollen? Og hva med de andre familiemedlemmene – hvilke roller kan og vil de ta? Ofte viser det seg at familiemedlemmene har ønsker om å bidra på ulike områder, noen ganger helt andre enn det foreldrene forventet. Å sette temaet på dagsorden og legge til rette for åpne samtaler gjør det mulig å avklare disse spørsmålene.

Skap en felles plan for fremtidig suksess

Å forberede neste generasjon krever et langsiktig perspektiv og vilje til samarbeid. Familien bør sammen utvikle en struktur for hvordan de kan videreføre både verdier og ansvar til neste generasjon. Dette kan skje gjennom tydelig kommunikasjon, deltakelse i virksomhetens beslutningsorganer og reell involvering i bedriftens arbeid. Ved å invitere neste generasjon inn i prosessen tidlig, blir overgangen enklere og tryggere – både for dem og for familievirksomheten som helhet.

Nødvendig kunnskap og engasjement gjennom en eierskole

Selv om det aller meste av neste generasjons opplæring skjer – og nok bør skje – i formelle og uformelle møter internt i familien, kan en eierskole være en god investering, for å sikre at neste generasjon får den kunnskapen de trenger, for selv å ta gode valg rundt fremtiden og egen rolle.

I 2020 hadde vi samtaler med sittende og neste generasjon eiere i et titalls norske familieselskaper, om hva de anså som verdifullt i et opplæringsløp for neste generasjon. Basert på disse samtalene utviklet vi NFOs Eierskole.

Prinsippene bak NFOs Eierskole:

  • Internt og eksternt innhold, interne og eksterne foredragsholdere og trenere
  • Kombinasjon av teoretisk og praktisk læring
  • Samarbeid og deltagelse som gruppe
  • Praktisk opplæring utenfor familieselskapet, for å stå friere til å feile og lære

SE ANDRE ARTIKLER