tilbake til artikler
Har du snakket med barna om eierskap – altså, VIRKELIG snakket med dem?
I familieselskaper er kommunikasjon mellom generasjonene avgjørende for en bærekraftig videreføring av eierskapet. Men hva vil det egentlig si å snakke med barna om eierskap? Mange foreldre og ledere mener de har hatt disse samtalene, mens den oppvoksende generasjonen opplever det annerledes. Kanskje har de blitt informert om beslutninger, men uten mulighet til reell dialog. Kanskje har samtalene vært enveiskommunikasjon snarere enn en utveksling av tanker og refleksjoner.
«I samtaler med barna om eierskap, er det viktig
at sittende generasjon evner å gi mer innhold til hva
eierrollen og eierskap kan innebære og bety, enn de
løsningene de selv har valgt eller fått.
Når mulighetsrommet blir større, øker vi sannsynligheten
for at neste generasjon finner sin vei, sitt engasjement
og sin identitet som eier».
Mette Ballari
Ekte kommunikasjon krever mer enn å formidle informasjon. I sin klassiske kommunikasjonsmodell beskriver psykologen og familieterapeuten Paul Watzlawick at «man kan ikke ikke-kommunisere» – alt vi sier, og ikke sier, påvirker relasjonen. Likevel er det en forskjell på å snakke til noen og å snakke med dem.
Når vi snakker til barna om eierskap, gir vi dem informasjon. Når vi snakker med dem, inviterer vi til refleksjon, stiller åpne spørsmål og gir dem rom til å uttrykke sine tanker og følelser. Det handler om å skape en meningsfull dialog, ikke bare en overføring av kunnskap.
Spørsmål som effektivt verktøy for å sikre forståelse
Innen nevrolingvistisk programmering (NLP) snakker man om at «kartet ikke er terrenget» – vi tolker verden ut fra våre egne erfaringer og oppfatninger. Foreldre kan ha en klar forståelse av eierskap, men dette betyr ikke at barna deler den samme forståelsen. Ekte kommunikasjon krever at vi sjekker ut hva den andre har forstått.
En god indikator på om vi virkelig har snakket med barna, er å stille spørsmål som:
- Hva betyr eierskap for deg?
- Hvordan ser du din rolle i familieselskapet?
- Hvilke muligheter og utfordringer ser du?
- Hvilke forventninger opplever du ligger på deg?
Disse spørsmålene åpner for en samtale hvor begge parter får rom til å reflektere. Hvis vi ikke stiller slike spørsmål, risikerer vi å tro at vi har kommunisert noe, mens barna i realiteten ikke har forstått, eller ikke føler seg inkludert.
Fra monolog til dialog – et skifte i foreldrerollen
Mange foreldre er vant til å ha en instruerende rolle overfor barna, særlig når det gjelder komplekse temaer som økonomi, ansvar og eierskap. Men forskning fra Harvard University viser at barn og unge utvikler dypere forståelse når de får anledning til å delta aktivt i samtaler, snarere enn å bare motta informasjon.
Foreldre i familieselskaper må derfor gå fra å være formidlere til å være fasilitatorer for dialog. Dette betyr å lytte, anerkjenne barnas perspektiver og invitere dem inn i meningsfulle samtaler – lenge før det er aktuelt med formell overtakelse av eierskap.
Konsekvensene av manglende samtaler
Når neste generasjon ikke inkluderes i samtaler om eierskap, kan resultatet være:
- Mangel på eierskapsforståelse og engasjement
- Konflikter mellom generasjonene
- Usikkerhet rundt egne roller og ansvar
- Tap av verdifull familiekapital – ikke bare økonomisk, men også kulturelt og relasjonelt
For å unngå dette må kommunikasjon om eierskap være en kontinuerlig prosess, ikke en enkeltstående samtale.
Hvordan skape gode samtaler om eierskap?
- Start tidlig: Ikke vent til overtakelse av eierskap er nært forestående. Innfør samtaler om eierskap gradvis og tilpass nivået til barnas alder og modenhet.
- Still åpne spørsmål: Gi rom for barnas tanker, fremfor å kun forklare hva eierskap er.
- Lytt aktivt: Bekreft og speil barnas refleksjoner for å vise at deres stemme har verdi.
- Del erfaringer, ikke bare fakta: Fortell om dine egne utfordringer, lærdommer og verdier knyttet til eierskap.
- Skap trygge arenaer for samtale: Uformelle settinger, som en spasertur eller middag, kan gjøre det lettere for barna å dele sine tanker.
- La barna lære fra andre også: Selv om du er god til å lytte, stille spørsmål og virkelig involvere barna i samtalene, vil det gi stor verdi om barna også kan lære om eierrollen, eierskap og muligheter fra andre enn deg og de nærmeste familierelasjonene. Om de forventes å kunne ta stilling til egen rolle og fremtid, bør de ha med seg mer/annen kunnskap enn den som er din.
Å eie et familieselskap er mer enn å eie aksjer. Det handler om ansvar, identitet og fellesskap. For å sikre en bærekraftig overføring av både verdier og verdiskaping, må vi gå fra monolog til dialog, fra instruksjon til refleksjon, og fra informasjon til forståelse.
Så spør deg selv: Har du virkelig snakket med barna dine om eierskap – eller har du bare snakket til dem?